Vuile was? een documentaire over de impact van een psychische aandoening

“Lieve broer, waarom praten we zo makkelijk over een dierbare met een gebroken been of suikerziekte, maar voelt het vaak ongemakkelijk om over een psychische aandoening te praten? ”

Theatermaker Nynka Delcour groeide op met een broer die schizofrenie kreeg. Lange tijd was het niet duidelijk waarom hij steeds achterdochtiger en somberder werd. Deze onduidelijkheid en het gebrek aan professionele hulp voor zowel haar broer als het gezin zorgden voor spanning en onrust.
Met “Hou me los” zette Nynka deze ervaring om in een ontroerende en humoristische voorstelling over de impact van een psychische aandoening. Zij zingt en speelt over levende rouw, schuldgevoel, onmacht, verwarring, schaamte, angst voor herhaling en sociale isolatie, maar ook over onvoorwaardelijke liefde, steun en hoop.

Naar aanleiding van de voorstelling maakte Nynka de documentaire “Vuile was?” samen met documentairemaker (en neef) Paul Delcour. In deze documentaire gaan Paul en Nynka n.a.v. de voorstelling in gesprek met cliënten, hulpverleners en familie. Hun verhaal, het verhaal van Nynka en haar familie worden ondersteund door beelden van de voorstelling en geven een indringend beeld van de gevolgen van een psychische aandoening voor de cliënt en zijn directe omgeving.

Nynka’s broer vindt het moeilijk dat Nynka de ‘vuile was’ buiten hangt. Deze documentaire is voor hem.

Bij de documentaire en de voorstelling is begeleidend materiaal ontwikkeld voor de zogeheten ‘triade’: hulpverleners (i.o.), familie, cliënten. Dit materiaal is gratis te downloaden via https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/vuile-was/

Voor boekingen en informatie over de voorstelling zie https://www.krachtvanbeleving.nl/voorstellingen/hou-me-los/

“De voorstelling ‘Hou me los’ RAAKT naastbetrokkenen, theater komt zo direct binnen! De documentaire ‘Vuile was?’ zal hulpverleners een kijkje geven in de ziel van naastbetrokkenen, het zou verplichte kost moeten zijn voor alle hulpverleners in opleiding en bij bijscholingsbijeenkomsten!”
Wies van den Nieuwendijk, bestuur Ypsilon

© Nynka Delcour & Paul Delcour
Gebruik in groepen alleen na toestemming

More Like This


Catégories


Documentaire

Étiquettes


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Latest Posts